Arabica versus Robusta

De manier waarop we koffie drinken is de laatste jaren erg veranderd. De kwaliteit van koffie gaat omhoog en men is zich steeds meer bewust van wat hij drinkt. Zo heeft ieder kantoor tegenwoordig zijn eigen (zelfbenoemde) koffie-experts. Ben jij diegene, of daag jij diegene uit voor een goed gesprek over koffie? In deze blog helpen we je met uitleg over de verschillen tussen de Arabica en Robusta bonen.

De koffieplant

De koffieplant behoort tot het plantengeslacht Coffea, welke weer deel uitmaakt van de Rubiaceae-famillie. Van de vele verschillende soorten koffieplanten worden alleen de Coffea Arabica en de Coffea Canephora (Robusta) op grote schaal gebruikt voor koffieproductie. Andere typen zijn simpelweg niet lekker genoeg voor commerciële productie. De verhoudingen liggen nu grofweg op zo’n 70% Arabica en 30% Robusta.

Het uiterlijk
De Arabica boon is meer ovaal van vorm en de nerf in het midden van de boon is S-vormig. Daarnaast is de Arabica boon platter dan de Robusta boon. De Robusta boon is ronder, kleiner van stuk en de nerf is recht.

De smaak
Smaaktechnisch zijn er ook duidelijke verschillen. Robusta heeft meer bitters en heeft een beperkte smaakvariëteit. Daarom wordt Robusta vaak alleen in melanges gebruikt met Arabica om zijn power makkelijker te verlenen. Dit zie je bijvoorbeeld bij veel klassieke Italiaanse koffies. De Arabica kan bestaan uit een heel uiteenlopend smakenpalet, erg afhankelijk van de vele verschillende types en herkomst. De Arabica bevat vaak meer aciditeit (frisheid) dan de Robusta.

Waar komen ze vandaan?
De Coffea Arabica vindt zijn oorsprong in Ethiopië en de Coffea Canephora (Robusta) vindt zijn oorsprong in West- en Centraal Afrika. Voor beide koffieplanten geldt dat ze groeien rondom de evenaar. De planten groeien echter wel op verschillende hoogtes. Een Arabica plant vind je vooral in hoger gelegen gebieden vanaf 900 meter, terwijl de Robusta op zeeniveau groeit.  

De meeste cafeïne
Cafeïne is een beschermstof voor een plant tegen insecten en ziektes. Op zeeniveau zijn er meer potentiële gevaren waar de plant zich tegen moet beschermen. Hoe hoger je gaat des te minder potentiële ziektes. De Robusta bevat meer cafeïne dan de Arabica en is daarom beter geschikt om te groeien op lage hoogteniveaus.

Spiekbrief

  Arabica                                                                          Robusta                                                                                     

Ontstaan

 

Ethiopië

 

West- en Centraal-Afrika

 

Groeit in

 

 

Midden en Zuid Amerika
Oost Afrika
Zuid-Oost Azië

West- en Centraal-Afrika
Zuid-Oost Azië

 

Hoogte

 

Hooglanden 800 m tot 2200 m

 

Ongeveer tot 800 m

 

Ideale groeitemperatuur

 

15-24 graden

 

22-30 graden

 

Grote (groene boon)

 

8-12 mm

 

5-8 mm

 

Vorm

 

Ovaal met S-vormige doorsnede

 

Rond met rechte doorsnede

 

Duur rijpingsproces

 

6 tot 9 maanden

 

9 tot 11 maanden

 

Opbrengst
(aantal bessen voor 1 kg bonen)

 

4 tot 7 kg

 

2,5 tot 4 kg

 

Cafeïne en smaak Minder dan Robusta.
Breed scala aan smaken.
Flink meer cafeïne dan Arabica.
Krachtige smaak met veel bitters en een volle body.

 

Welke bonen kies je?
Fan van een Italiaanse stijl met een volle body en een krachtige body? Vraag dan eens een proeverij bij ons en proef een blend met Robusta. Ben je toch meer opzoek naar wat meer frisheid en nuance in de smaak van de koffie? Probeer dan een van onze verschillende 100% Arabica koffies.

Wij nodigen de koffie-experts bij jouw bedrijf graag uit voor een proefsessie om zo de verschillen en voorkeuren te ontdekken!