De zintuigelijke ervaringen van koffie

Het bereiden en drinken van koffie prikkelt alle zintuigen. Koffie kent vele aroma’s en smaken. Beide spelen een rol bij het aanmaken en oproepen van emoties in de hersenen. Onder andere de soort koffieboon, het roosterniveau en de zetmethode bepalen wat je ziet, hoort, proeft, voelt en ruikt.

Zien
Hoe de koffie eruit ziet en wordt gepresenteerd speelt een belangrijke rol in de hele beleving. Zo geeft koffie zonder cremalaag een andere ervaring dan koffie met cremalaag. En kan Latte-art ervoor zorgen dat de koffie beter wordt beoordeeld. Een andere kleur beker kan ervoor zorgen dat de koffie anders smaakt. En de omgeving waarin de koffieautomaat staat kan de ervaring compleet maken.

Horen
Het geluid dat jouw favoriete koffiemachine maakt bij het malen van koffiebonen geeft veelal een positief gevoel.

Proeven
Koffie biedt een complexe mix van verschillende smaken. Specifieke aroma’s en smaak worden door experts beschreven om verschillende soorten koffie te onderscheiden. Koffieolie, ongeveer 10% van de geroosterde koffiebonen, heeft de meeste smaak. Samen met aroma vormt smaak de belangrijkste factor om een koffievoorkeur te bepalen. Smaak wordt waargenomen met de tong en beschijft zout, zoet, zuur, bitter of umami.

Voelen
De beker waarin de koffie wordt geserveerd kan van invloed zijn op de ervaring. Een porseleine kopje voelt nou eenmaal anders aan dan een goedkope plastic beker. Daarnaast speelt de temperatuur van de drank ook een grote rol.

Ruiken
Met onze neus nemen wij aroma waar. Aroma is een van de eerste zintuigen die wordt ervaren bij het bereiden of drinken van koffie. Koffiearoma ontstaat uit verschillende vluchtige verbindingen die worden geproduceerd tijdens het branden van koffie. Groene, onbewerkte koffiebonen hebben een beperkt aromaprofiel, deze ontwikkelen tot aromatische verbindingen tijdens het roosteren. Aroma speelt een bijzondere rol bij het oproepen van gedachten en emoties uit eerdere ervaringen en herinneringen. Aroma omschrijvingen kunnen onder andere bloemig, nootachtig, rokerig of kruidig zijn.