Een betere wereld met Fairtrade

Loop een willekeurige supermarkt in Nederland binnen en je wordt overspoeld door een overweldigend productaanbod. Waar kies jij dan voor? Smaak, prijs, kwaliteit? Of ga je voor een betere wereld en neem je een product met het Fairtrade keurmerk mee naar huis?

Veel boeren in Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika staan onder financiële druk. Ze zijn overgeleverd aan de grillen van de internationale markt. Hierdoor hebben ze geen vast en betrouwbaar inkomen. De opbrengst van de oogst is vaak te laag om een gezin van te onderhouden. Daarnaast is er niet genoeg geld om te investeren in een eigen onderneming. Ook op de plantages zijn de werkomstandigheden vaak slecht en krijgen de boeren te weinig betaald. Vakbonden worden op afstand gehouden en armoede blijft bestaan.

Verbetering

Fairtrade organisaties proberen de situatie van de boeren te verbeteren. Niet door het geven van ontwikkelingshulp, maar door eerlijke handel te stimuleren. Eerlijke handel houdt in dat de boeren een prijs betaald krijgen, die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Zolang de boeren en boerinnen een eerlijke prijs ontvangen, kunnen ze namelijk prima voor zichzelf zorgen.

Max Havelaar-keurmerk

In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk. Het Max Havelaar keurmerk garandeert ons dat producten met dit keurmerk zijn verhandeld onder eerlijke voorwaarden en voldoen aan strenge milieueisen. De boeren werken onder goede arbeidsomstandigheden en er wordt milieuvriendelijk geteeld. Op dit moment zijn miljoenen boeren aangesloten bij Fairtrade coöperaties.

Samenwerken

De helft van de koffieproducerende landen is nu aangesloten bij Fairtrade. Hierdoor zijn de leefomstandigheden van veel boeren en hun families verbeterd. En gelukkig kiest de Nederlandse consument ook steeds vaker voor de producten met een Fairtrade keurmerk. Ook jij kunt bijdragen aan een betere wereld. Door de volgende keer voor Fairtrade koffie of thee te kiezen. Hierdoor kunnen koffieboeren in ontwikkelingslanden investeren in een kwaliteitsproduct en in een hoopvollere toekomst. Zo werken we samen aan een betere wereld.

Fairtrade Week                                                                                              

In 2018 vinden opnieuw twee edities van de Fairtrade Week plaats. In het voorjaar van 2018 gaat het om de week van 5 tot en met 13 mei. Op zaterdag 12 mei wordt World Fair Trade Day, de internationale dag van de eerlijke handel, gevierd. In het najaar is de Fairtrade week van 27 oktober tot en met 4 november.

Wil je meer weten over Fairtrade? Bekijk dan het filmpje. En houd daarnaast onze Facebookpagina in de gaten voor meer informatie over de Fairtrade Week.