Filterkoffie is nooit weggeweest

Stoere espressomachines, baristas die cappuccino’s met de mooiste latte art serveren. Dat is de wereld van koffie zoals we die nu zien en ervaren. Filterkoffie zou je hier niet direct in verwachten.

Toch is filterkoffie nooit weggeweest. Sterker nog, filterkoffie is de afgelopen jaren populairder geworden. Of het daadwerkelijk populairder is dan vroeger durf ik niet te zeggen. Tegenwoordig draait het meer en meer om gemak, snelheid of juist om de ultieme koffiebeleving, waardoor het ouderwetse filterkoffie zetten meer op de achtergrond is geraakt.

Om onszelf te onthaasten en te genieten is filterkoffie meer dan welkom. Je ziet het steeds vaker met een modernere manier gezet. Kijk maar eens op social media. Naast de vertrouwde espressomachine zie je vaak koffie bereidt met een ouderwets filter op een V60 of Chemex. Het wordt alleen steeds vaker benoemd als brewing of slowcoffee.

En laten we eerlijk zijn. Niets is leuker dan thuis op je eigen manier en op je eigen tempo koffie te zetten, zonder dat je daarvoor een espressomachine hoeft te hebben. Met filterkoffie kun je gewoon genieten van een goede kop koffie.

Ik krijg dan ook steeds vaker verzoeken om mensen te trainen voor filterkoffie. Daarin leer je hoe je de perfecte kop koffie kunt zetten met een filter. Zo’n training is heel leerzaam. Het geeft namelijk veel inzicht in koffie als product en wat je daarmee kunt doen.

Op het gebied van koffie is er veel veranderd. De keuzemogelijkheden zijn veel uitgebreider dan vroeger. Er zijn niet alleen veel meer soorten zetmethodes, maar ook meer soorten koffie die je kunt gebruiken. In de horeca zie je steeds meer soorten koffie op de menukaart staan, bijvoorbeeld cold brew of koffiecocktails.

In mijn volgende blogs zal ik hier meer aandacht aan geven en zal ik recepten delen die jullie thuis ook kunnen proberen.

Groet,
Laurens
Coffee Inspirator