Het is tijd voor koffie!

Het jaar is nog maar een paar maanden oud en twee grote evenementen stonden al op het programma,  het Amsterdam Coffee Festival en een internationaal evenement in Berlijn, de AST.

Amsterdam Coffee Festival

Terwijl de ene helft van het land zich verkleed en meedoet aan Carnaval is het overige deel aanwezig op het Amsterdam Coffee Festival. Zelf was ik natuurlijk ook aanwezig, met als doel om te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen van de espressomachines. Ook dit jaar zijn een aantal nieuwe machines op de markt gekomen van FAEMA, SanRemo en La Marzocco. Wat mij vooral opviel aan deze machines is het gebruiksgemak. Voorheen moest je een halve geleerden zijn om te achterhalen hoe je de machine kon afstellen en dan nog maar te zwijgen over het gebruik. Veel ongemakkelijkheden waren weggehaald en een paar vernieuwingen toegevoegd. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de espressomachines steeds toegankelijker worden voor iedereen.

Naast veel informatie over de machines is het Amsterdam Coffee Festival vooral leuk en boeiend om te zien hoe de koffie community zo betrokken is met elkaar. Het maakt niet uit waar of voor wie je werkt, iedereen heeft een gezamenlijke passie en daar draait het om.

AST Berlijn

Twee dagen voor het Amsterdam Coffee Festival was ik aanwezig bij het AST Live in Berlijn. AST is een evenement waar alle baristatrainers van Europa samen komen om de nieuwe innovaties omtrent koffie en trainingen en examens te bespreken. Dit soort bijeenkomsten zijn niet alleen interessant, maar ook spannend en intensief voor ons als trainer.

Om gecertificeerd baristatrainer te mogen zijn en blijven moeten er in 3 jaar tijd 45 punten gehaald worden en minimaal 10 trainingen per jaar gegeven worden. Punten kan een trainer behalen door bijvoorbeeld het volgen van cursussen. Binnen Selecta staan we niet stil en ik zelf dus ook niet. Dit aantal punten en trainingen zal ik zeker behalen, echter is het wel zo dat de punten ook gericht zijn op je eigen innovatie en research met als doel je kennis optimaal bij te houden.