Het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen

Koffie? Lekker. Over de oorsprong denk je verder niet na. Terwijl de ene kop toch echt lekkerder is dan de andere. En dat komt door de koffiebonen die je kiest. Arabica en Robusta zijn de twee bekendste soorten. We zetten de verschillen op een rij.

Welke koffiebonen zijn er?

Er zijn meer dan 60 soorten koffie. Hiervan zijn er maar drie geschikt voor consumptie. Van Arabica en Robusta koffie heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. Deze twee bonen zijn het bekendst en worden ook het meest gebruikt voor de koffieproductie. Van de jaarlijks geproduceerde 7 miljoen ton koffie bestaat 99% uit Robusta of Arabica bonen. De derde soort is Liberica. Door de slechte kwaliteit voor koffieconsumptie wordt deze eigenlijk alleen nog voor nationaal gebruik geplant.  

Arabica koffiebonen

Door het aanmaken van cafeïne beschermen koffieplanten zich tegen parasieten en ziektes. Hoe hoger het gebied, hoe minder ziektes en parasieten. De meeste Arabica planten groeien in streken rond de evenaar tussen de 1000 en 2000 meter hoog. Dit betekent dus minder cafeïne in de Arabica boon. De enorme hoogten maken de productie arbeidsintensiever en kostbaarder. De Arabica bonen zijn daarom duurder dan de Robusta koffiebonen.

Robusta bonen

De Robusta bonen groeien aan de Canephore plant. Deze plant groeit, in tegenstelling tot de Arabica plant, in lager gelegen gebieden rond de evenaar. In de lage gebieden zijn meer parasieten en ziektes. De Robusta plant maakt hierdoor meer cafeïne aan, twee keer zoveel dan de Arabica boon. Dit leidt tot de stevigere smaak. De Robusta koffiebonen worden dan ook veel gebruikt voor melkkoffies zoals cappuccino’s.

Verschillend van binnen én van buiten

Als je een pak koffie in de winkel koopt of online bestelt, zie je de koffiebonen zelf niet. Waarschijnlijk bekijk je de bonen ook niet als je de zak opent en ze in de koffiemachine plaatst. Misschien toch een keer interessant om te doen. De Arabica en Robusta koffiebonen verschillen namelijk niet alleen van smaak, maar ook van uiterlijk. De Arabica bonen zijn iets groter en ovaal van vorm. De Robusta bonen zijn kleiner en ronder.

Welke koffiebonen kies jij?

Kies je voor 100% Arabica, dan heb je een verfijnde, zoete smaakbeleving. Hoe meer Robusta je toevoegt, hoe sterker en bitterder de smaak. En vergeet de extra cafeïne niet. De twee soorten koffiebonen gaan ook prima samen. Sterker nog, de combinatie is erg gewild. Een blend van deze twee bonen zorgt zowel voor een zachte smaak als een opwekkende kop koffie.

Bij Selecta hebben we een uitgebreid aanbod aan koffiebonen. Van 100% Arabica tot melanges waar de Robusta de boventoon voert. Heb jij je keuze al gemaakt?