De kracht van goede koffie op je werk

Hoe begin jij je werkdag? Grote kans dat je start met het doornemen van de laatste zakelijke en persoonlijke nieuwtjes in de koffiecorner. Na een goede kop koffie ben je weer up-to-date, wakker en de sfeer is gezet. Je bent klaar om aan de slag te gaan.

Boost

Van alle Europeanen drinken Nederlanders de meeste kopjes koffie op de werkvloer. Voor de smaak, als pauzemoment of opkikker. Bij de koffieautomaat sta je zelden alleen. En dat is mooi. Want door het delen van persoonlijke en werk gerelateerde ervaringen in de koffiehoek ontstaan nieuwe ideeën. Het stimuleert creativiteit en er ontstaat een goede sfeer. En dat zorgt weer voor betere prestaties op de werkvloer. Want vrolijke werknemers hebben meer werklust.

Wat is goede koffie?

Goede koffie is subjectief. Niet voor niets kun je bij de meeste koffiemachines kiezen uit meerdere soorten koffie, van zwarte koffie tot cappuccino. Als we grof onderscheid maken zijn er twee soorten groepen, de zwarte koffiedrinkers en de wat mildere koffiedrinkers.

Werknemers die graag zwarte koffie drinken, willen meestal niet al te veel poespas. Dat betekent geen suiker en verse melk, maar een verfijnde smaak voor een lekkere stevige lungo of espresso. Een Arabica koffie is hier geschikt door de heerlijke smaken.

De mildere koffiedrinkers gaan liever voor een latte macchiato of cappuccino. Hiervoor zijn de Robusta variaties de beste keuzes. De Robusta koffie kan met zijn stevigheid goed gecombineerd worden met de verschillende melkvarianten.

De ideale koffiecorner

De helft van alle communicatie op de werkvloer vindt plaats tijdens de formele vergaderingen. De rest gebeurt gedurende de lunch, koffiepauze of andere sociale evenementen. Dit zijn allemaal mooie kansen om creativiteit, productiviteit en collegialiteit te bevorderen. Zorg daarom voor lange tafels bij de lunch waar mensen in groepen bij elkaar kunnen zitten. Stimuleer netwerkborrels op het werk. Én creëer een ideale koffiehoek.

Een afgeschermde hoek met zitplaatsen zorgt voor meer gesprekken dan een open hoek waar je moet blijven staan. Daarnaast is het slim om whiteboarden en informatieborden op te hangen, om gesprekken op gang te brengen. Het achtergrondgeluid van de koffiemachine stimuleert creatief denken, dus plaats de koffiecorner gerust op een centrale plek.

Wil jij meer weten over hoe je jouw koffiecorner het beste kunt inrichten? Of hoe de kracht van goede koffie jouw werknemers kan stimuleren? Benieuwd naar de mogelijkheid om een koffiemachine te kopen of te leasen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag met een advies op maat!