Proeven als een pro

Voor onze koffiebranders is het enorm belangrijk om smaken te kunnen herkennen en te kunnen combineren. Eén ding staat voorop, smaak is het belangrijkste onderdeel bij de inkoop van kwalitatieve groene bonen en het samenstellen van koffiemelanges.

Hoe wordt de koffie geproefd?

Het proces dat gebruikt wordt in de branderij om goed en eenduidig te proeven en te beoordelen noemen wij cuppen. Om dit goed te kunnen, moet je ervaring opbouwen en veel oefenen. Een variëteit aan facetten zijn belangrijk voor een goede cup sessie. Er moet een juiste omgeving worden gecreëerd met zo min mogelijk afleiding. Dit is meestal een stille ruimte met helder licht. Draag geen parfum en voorkom dat je net je tanden hebt gepoetst. Ook kun je beter niet pittig eten en is alcohol drinken en roken uit den boze.

Koffie cuppen met collega’s
Een koffie cupping is een mooie manier om de ideale koffie te vinden voor jou en je collega’s. Selecta biedt meer dan 20 verschillende koffies van verschillende merken. We nodigen jou en je collega’s graag uit in ons SensesLab in Dordrecht om te helpen bij een mooie keuze.

Stap 1: Koffie selecteren

Stap 1: Koffie selecteren

Wanneer de koffiebonen groen binnenkomen bij onze branderij, worden deze in lage hoeveelheid gebrand in een kleine straalbander. Je kunt uiteraard thuis zelf verschillende, al gebrande koffie, selecteren om zo de verschillen te ervaren.

Stap 2: Grof malen

Stap 2: Grof malen

De koffiebonen worden grof gemalen en er wordt 11 gram koffie in genummerde kopjes, ook wel cupping bowls genoemd, gedaan. Op kantoor of thuis kan dit prima met een kleine handmolen, zoals bijvoorbeeld een ‘Hario Grinder’.

Stap 3: Kijken en ruiken

Stap 3: Kijken en ruiken

Eerst wordt de branding bekeken en beoordeeld op kleur. Dit kan variëren van licht tot donker.
Dan is het tijd om de aroma's van de versgemalen koffie waar te nemen. Dit doe je door tweemaal aan de koffie te ruiken.

Stap 4: Water toevoegen, ‘korst’ breken en ruiken

Stap 4: Water toevoegen, ‘korst’ breken en ruiken

Start de timer en giet 160 ml heet water, rond de 93 graden Celsius, over de gemalen koffie. Hiermee zet je de extractie, ofwel smaakoverdracht, op het water in gang. Je zal zien dat zich op het oppervlak een koffiekorst zal ontwikkelen. Na 5 minuten kun je deze met de bolle kant van een lepel naar beneden duwen en breken. Dit is ook het ideale moment om de gevangen aroma’s opnieuw te ruiken.

Stap 5: Scheppen en proeven

Stap 5: Scheppen en proeven

Na het breken en ruiken moet het ‘gruis’ van het oppervlak afgeschept worden. Dit zijn drijvende koffiekorrels die niet prettig zijn bij het proeven. Na 12 minuten is de koffie voldoende afgekoeld en kun je beginnen met proeven. Schep wat koffie met de lepel uit de cup en slurp het van de lepel. Daarna spuug je de koffie weer uit. Door het slurpen mengt de koffie zich met lucht, waardoor alle aroma's vrijkomen.