Tips van een Misset Horeca jurylid

Dit jaar bezoek ik voor het 4de jaar als jurylid kandidaten voor de Misset Horeca koffie top 100. Ieder jaar beginnen de juryleden in maart al met de voorbereidingen. Tijdens deze voorbereidingen wordt besproken waar we als jurylid op moeten letten en een ijkingsessie gedaan om te zien of we allemaal gelijkwaardig zijn in onze beoordelingen. De officiële keuringen starten begin mei.

Dit jaar hebben meer dan 200 horecazaken zich aangemeld uit het hele land. De kandidaten worden verdeeld over de juryleden. Zelf bezoek ik verschillende zaken in Zuid-Holland en Zeeland. Bewapend met een notitieblok en pen ga ik op stap.

Tijdens een bezoek is elk jurylid verplicht zich neutraal en afzijdig op te stellen. Dat betekent dat je niet als een verkapte accountmanager of koffietrainer dient op te treden. We blijven onafhankelijk en in het belang van de Misset Horeca. Elk bezoek blijft geheim en mag  niet vermeld worden op social media. Verder is het van belang dat je als jurylid opbouwend handelt. Dus geen AD mentaliteit. We zijn er om kwaliteit en passie te promoten en te stimuleren. We letten vooral op hoe er wordt omgegaan met het product koffie en de presentatie. Elke kop koffie moet gepresenteerd worden zoals de horecaondernemer deze uitserveert aan haar gasten. Er worden 3 varianten koffies, lungo/ filterkoffie, espresso en cappuccino geproefd.

Standaard bezoek ik maximaal 4 horecazaken per dag en van elk schrijf een rapport na het bezoek. Daarnaast maak ik foto’s van de koffies en het restaurant. Tijdens de eerste ronde heb ik al veel mooie en vooral goede koffies geproefd en inspirerende ervaringen gehoord van de horecaondernemer. Bij het beoordelen wordt er gelet op de smaak van de koffies en de uitstraling; is er een goede cremalaag aanwezig, is de cappuccino mooi opgeschuimd en kloppen de verhoudingen. Is de presentatie volledig, bij een espresso een glaasje water en verder nog een koekje, lepeltje, suiker en melkcupje bij een lungo.

Mijn motto is: ”Ik ben gelukkig, maar maak mij gelukkiger”.

De Misset Horeca Koffie top 100 is bedoeld om elkaar te verbeteren en van elkaar te leren. Elk bezoek is voor mij een feest. Ik ben trots om jurylid te zijn en al deze top zaken te mogen bezoeken. Daarnaast is het fantastisch om met alle koffieleveranciers te werken op een manier zoals het bedoeld is, samenwerken!

Laurens da Costa