Wat is Freshbrew koffie?

Freshbrew koffie is gemalen koffie. Het is te vergelijken met de filterkoffie die vroeger thuis werd gezet, maar freshbrew heeft grovere korrel. Deze zetmethode kom je voornamelijk tegen op kantoor, omdat je deze gemalen koffie niet in iedere machine kan gebruiken.

Het verschil in smaak

In de blog Arabica vs. Robusta hebben we uitgelegd welke factoren van invloed zijn op de smaak van koffie. Het type koffieboon, maar ook het droog- en brandproces. Veel bedrijven die behoefte hebben aan goede koffie op piekmomenten twijfelen tussen instant koffie of freshbrew koffie. Waar instant koffie de focus legt op snelheid, kun je met freshbrew koffie ook grote hoeveelheden koffie in korte tijd zetten. Het zetten van freshbrew koffie duurt iets langer dan instant koffie, maar dat komt de smaak wel ten goede. 

Voor freshbrew koffie worden de bonen eerst gebrand en ongeveer 1 dag te rusten gelegd om af te koelen en de gassen die tijdens het brandproces zijn ontstaan af te kunnen voeren. Hierna wordt de koffie gemalen en vacuüm verpakt.

Freshbrew koffiemachines
Freshbrew koffiemachines zijn speciaal ontwikkeld om tot de perfecte kop koffie te komen. Heet water wordt toegevoegd aan de gemalen koffie en circa 15 seconden lang zijn die met elkaar in contact. Na die 15 seconden wordt het water onder hoge druk door een filter gedrukt. De freshbrew koffie kan alleen gebruikt worden in de daarvoor ontwikkelde machines.

Freshbrew koffie is een koffievariant die in veel koffieautomaten wordt gebruikt
Vóór het gebruik van coffeepads, capsules en verse bonen, was het zetten van een kop koffie met gemalen koffie en een filter, de standaard. Met de freshbrew koffie automaat kun je alle kanten op, of het nu gaat om een zetten van één kop of een hele kan. Mooie bijkomstigheden zijn dat de koffie relatief goedkoop en eenvoudig in gebruik is en tegelijkertijd een constante kwaliteit biedt. Een nadeel is dat filterkoffie veel afval met zich meebrengt (lees: koffiedik) en vergt dus iets meer onderhoud. Koffiedik is overigens ook te gebruiken als huidscrub, tegen katten in de tuin en als bemesting van je planten. Gooi het koffiedik dus niet zomaar weg, dit is nog goed te recyclen!