Wist je dat?

Er zijn ontzettend veel weetjes en feitjes over koffie te vinden. Dit product wordt al ruim 1500 jaar gebruikt om meer energie te krijgen.Maar hoeveel weet jij eigenlijk van koffie? Kan jij je collega's verrassen met leuke weetjes en feiten over onze favoriete warme drank? We delen deze wetenswaardigheden graag met jou. Bekijk ons filmpje en lees het interview hieronder om meer te weten te komen over koffie. Zo heb jij een leuke anecdote de volgende keer dat je in de rij staat bij de koffiemachine.

00:00 / 00:00

Lees hier het interview

Wanneer zijn we begonnen met koffie?

  • De meest bekende legende is het verhaal van de geitenhoeder Kaldi. 400 jaar na Christus merkte hij dat wanneer zijn geiten aten van een speciale bes, ze enorm veel energie kregen. Kaldi werd hier nieuwsgierig van en wilde de bessen graag zelf proberen. Hij nam die bessen en had het gevoel dat hij de hele wereld aan kon, hij kreeg onwijs veel energie en was niet meer te stoppen. Uiteindelijk hebben de Arabieren gezorgd voor verdere verspreiding over de hele wereld. En nu is koffie na olie het grootste handelsproduct ter wereld.

Er zijn heel veel verschillende soorten koffies. Hoeveel verschillende soorten zijn er?

  • Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten koffies. Meer dan honderden bonen eigenlijk. En deze zijn allemaal te verdelen in twee soorten; de Arabica en de Robusta. Het verschil tussen die twee is dat de Arabica plant met name op hoge hoogte groeit, tussen de 700 en 2100 meter. Heeft een volle smaak en het rijpingsproces duurt wat langer. De Robusta groeit op lagere hoogte en is wat sterker, wat bitterder en is daardoor wat lager in prijs.

Oke, dus eigenlijk je zou verwachten dat iedereen Robusta drinkt.

  • Nou, Arabica is lekkerder, dus 70% van alle koffies in onze koffie bestaat uit Arabica.