Welke stad is het meest geobsedeerd door koffie?

Volgens het CBI drinken Europeanen meer koffie dan alle andere continenten ter wereld. Met een grote variatie van geïmporteerde koffiebonen, is de Europese liefde voor koffie ongeëvenaard. Maar welke stad in Europa is het aantrekkelijkst voor de koffieliefhebbers?

Selecta wilde weten wat de meest door koffie geobsedeerde steden in Europa zijn. Dus hebben we verschillende kengetallen geanalyseerd, waaronder de prijs van koffie, de kwaliteit van espressobars, het aantal espressobars, hoeveel er voorzien zijn van Wi-Fi, Google zoekinteresse in “koffie” en koffie import in verhouding tot het Bruto Binnenlands Product (BBP) en de bevolking.

Na een grondige analyse kwam de volgende top 5 tot stand:

  1. Edinburgh
  2. Amsterdam
  3. Florence
  4. Dublin
  5. Antwerpen

Ons onderzoek geeft ook enkele fascinerende inzichten op stadsniveau.

Aan de hand van de prijs van een kop koffie (in relatie tot het lokale gemiddelde loon) in elke stad kunnen we zien wie verhoudingsgewijs meer betaalt. Zurich kwam op de eerste plaats met de meest betaalbare koffie in vergelijking met lokale loonomstandigheden. Griekenland kwam echter op de laatste plaats qua betaalbaarheid. Een koffie maakt in Thessaloniki 15% van het dagelijkse loon uit.

Om de belangstelling van de consument voor koffie te vinden, hebben we gekeken naar de Google zoekvolumes voor het woord “koffie” in het Engels en in de lokale taal. De Amsterdammers waren het meest geïnteresseerd in koffie, terwijl de mensen in Minsk het minst geïnteresseerd waren.

Met behulp van Google Maps konden we de gemiddelde beoordelingen van espressobars in elke stad vinden. Verrassend genoeg kwamen Cluj-Napoca en Boekarest in Roemenië bovenaan. Ter vergelijking: wereldberoemde koffie hotspot Milaan was de laatste met de slechtste gemiddelde beoordelingen voor hun espressobars. Misschien zijn Italianen kritischer als het gaat om hun koffie!

Italië had ook vier steden in de top 10 voor het aantal espressobars per hoofd van de bevolking. Het was echter Edinburgh in Verenigd Koninkrijk met de meeste espressobars en de meeste met gratis Wi-Fi. Het grootste deel van Oost-Europa stond onderaan deze categorieën, terwijl Oekraïne en Rusland niet veel espressobars hebben in vergelijking met andere Europese landen.

Tot slot wilde we zien welk land de meeste koffie consumeert in verhouding tot verschillende factoren. We hebben de importstatistieken van koffie vergeleken met BBP en de bevolking van een land. In verhouding tot het BBP van een land kwam Bosnië op de eerste plaats met de meeste uitgaven voor koffie import.  Bij de gemiddelde uitgave per persoon stond België bovenaan de lijst.

Om de volledige lijst met resultaten te bekijken, kunt u onze interactieve index hier bekijken: https://www.selectavending.nl/european-coffee-index/.