Cateringgids voor ondernemingen

Consumentenoverwegingen voor bedrijven

Wanneer een bedrijf een aantrekkelijke catering aanbiedt, zijn er twee hoofdtypen klanten die gebruik zullen maken van de diensten:

Personeel

Omdat het personeel het grootste deel van de tijd op kantoor doorbrengt, zijn zij een fundamentele gebruiker van cateringdiensten. Iedereen, van kantoormedewerkers tot managers en zelfs schoonmaakpersoneel, maakt dagelijks gebruik van essentiële cateringdiensten. Bedrijven moeten rekening houden met factoren voor hun personeel, waaronder: 

Variëteit — Een gezond aanbod van snacks die de productiviteit en gezondheid ondersteunen zijn essentieel om werknemers aan het werk en productief te houden. 

Prijzen — Omdat ze in het gebouw werken en deze cateringoplossingen dagelijks tegenkomen, moet het aanbod betaalbaar zijn. 

Locatie — Als een kantoorgebouw bijzonder groot is, kunnen meerdere cateringpunten de toegankelijkheid van de voedingsmiddelen verbeteren en lange wachtrijen en wachttijd beperken. Omdat ze zelfbediening zijn, kunnen ze 24 uur per dag, 7 dagen per week worden gebruikt — perfect voor werknemers die 24 uur per dag werken of laat blijven. 

Gasten

Naast werknemers kunnen ook gasten en bezoekers gebruik willen maken van de cateringdiensten van een bedrijf. Potentiële klanten, gesprekspartners, vakmensen op locatie of externe werknemers zullen tijdens hun bezoeken ook toegang tot catering nodig hebben. Voor gasten moeten bedrijven overwegen: 

Een positieve ervaring creëren — Een aangename ervaring is boven alles belangrijk voor een gast. Ze moeten zich welkom en gerespecteerd voelen binnen de organisatie die ze bezoeken. 

Gebruiksgemak — Gebruiksgemak is een andere belangrijke factor voor gasten — alle cateringoplossingen moeten gebruiksvriendelijk zijn om vertragingen en frustratie te voorkomen. 

Toegankelijkheid — cateringoplossingen moeten ook gemakkelijk te vinden zijn om te voorkomen dat gasten verloren lopen of in de war raken. 

Overwegingen voor bedrijfslocaties

Elke kantoorruimte is anders en als het om bedrijfscatering gaat, is het belangrijk om de behoeften van werknemers en gasten te begrijpen. Hieronder vindt u een aantal belangrijke overwegingen die u in gedachten moet houden bij het plannen van een bedrijfscatering:

Belemmeren verkoopautomaten of Micromarkets de branduitgangen? — Ze overtreden niet alleen de brandveiligheidsvoorschriften, maar kunnen ook de mogelijkheden van het personeel beperken om het gebouw te verlaten in geval van brand. Het is aan te raden om grote voorwerpen uit de buurt van branduitgangen te houden. 

Hoe gemakkelijk zijn de machines toegankelijk? — Dit is vooral belangrijk in grote gebouwen met meerdere verdiepingen. Beperkte toegang tot catering kan betekenen dat sommige werknemers verder moeten lopen om toegang tot voedingsmiddelen te krijgen. Cateringoplossingen moeten op elke verdieping beschikbaar zijn. Dit is vooral belangrijk om de toegang tot cateringoplossingen voor mindervaliden te verbeteren en drukte op cateringlocaties te verminderen. 

Hoe om te gaan met logistieke storingen — Logistieke kwesties — zoals leveringen en het beheren van leveringen — zijn een ander punt van zorg. Elke verkoopautomaat of cateringoplossing moet regelmatig worden bevoorraad met zo min mogelijk impact op de workflow van het bedrijf. Dit betekent dat bevoorradingspersoneel in staat moet zijn om goederen bij te vullen op een manier die geen gangen blokkeert of te veel lawaai maakt. 

De beste technologie voor bedrijven

Met de ontwikkeling van slimme technologie heeft de cateringindustrie verschillende veranderingen ondergaan om de kwaliteit van de geleverde service te verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze nieuwe technologieën betekenen voor bedrijfscatering en hoe ze kunnen worden geïntegreerd in effectieve oplossingen voor de werkplek.

Gezondheids- en veiligheidsoverwegingen

Wanneer je met voedsel te maken hebt, moeten gezondheid en veiligheid de hoogste prioriteit hebben voor elke cateringmanager. Terwijl voedselvergiftiging een voor de hand liggende complicatie is die vermeden moet worden, zijn er ook fysieke aspecten van gezondheid en veiligheid, zoals drukte op de locatie en brandveiligheid. Hieronder staan verschillende gezondheids- en veiligheidsoverwegingen die moeten worden overwogen voordat een cateringplan wordt uitgevoerd.

Voedselbeheer — Kruisbesmetting moet koste wat het kost worden vermeden en er moet een doeltreffend voorraadrotatieplan worden opgesteld om het risico te vermijden dat vervallen producten worden verkocht. 

Voedselveiligheid — Het is zowel onethisch als onveilig om producten met veelvoorkomende allergenen, zoals producten met noten of gluten, niet duidelijk te etiketteren. Ook het beschikbaar stellen van veganistische en vegetarische opties is essentieel om ervoor te zorgen dat werknemers en gasten zich niet buitengesloten voelen op basis van hun dieetvoorkeuren. 

Machineplaatsing — Om boetes voor gezondheids- en veiligheidsovertredingen te voorkomen, mogen technische oplossingen geen branduitgangen blokkeren of hulpdiensten hinderen in het geval van een crisis. 

Kostoverwegingen

Kosten zijn een belangrijk aspect van de duurzaamheid van de bedrijfscatering. Door waar mogelijk kosten te besparen, kan het bedrijf deze middelen inzetten voor toekomstige groei. Kosten kunnen worden beïnvloed door:

Energieverbruik— Als de energiekosten te hoog zijn, kan het belangrijk zijn om het aantal verkoopautomaten op locatie te beperken of leveranciers te benaderen die de automaten aanbieden met energiezuinige functies, zoals compartimentkoeling en energiezuinige standen.

Herbevoorradingskosten— Als een bedrijf weet hoe vaak automaten moeten worden bijgevuld en wat de kosten daarvan zijn, krijgt het een beter beeld van de overheadkosten.

Herbevoorradingskosten — Inzicht in hoe vaak automaten moeten worden bijgevuld en de kosten van de producten geeft een bedrijf een beter idee van de overheadkosten voor het beheren van cateringopties. 

Unitkosten — Of u units koopt, least of huurt, heeft invloed op de kosten van technische cateringoplossingen. Kopen zorgt vaak voor hogere prijzen met hogere initiële kosten, terwijl huren bedrijven in staat stelt de kosten gelijkmatiger te spreiden in de tijd.

Overwegingen inzake duurzaamheid

Elk aspect van een bedrijf moet zo milieuvriendelijk mogelijk werken en catering is een van de belangrijkste gebieden waarop moet worden toegezien. De koolstofvoetafdruk kan worden verlaagd door:

Afwegingen over afval — Het is essentieel om te kijken naar duurzame, biologisch afbreekbare verpakkingen die tegelijkertijd het bewaarde voedsel goed beschermen. Dit vermindert de hoeveelheid afval die moet worden gerecycled of afgevoerd. 

Verbeteren van energie-efficiëntie — Naast het verlagen van de kosten zorgen technische cateringoplossingen met energiebesparende functies ook voor een lagere uitstoot van koolstofdioxide. 

Een scala aan opties aanbieden — Omdat hedendaagse micromarkten en automaten een breder scala aan voedsel aanbieden — inclusief vegetarische en veganistische opties — kunnen ze worden gebruikt om een minder milieubelastende levensstijl te promoten.

Voorschriften voor bedrijfscatering

Het naleven van de voorschriften van de cateringindustrie - het niet naleven van deze voorschriften kan boetes, sancties of erger tot gevolg hebben. Hieronder staan de voorschriften waar bedrijven aan moeten denken bij het plannen van cateringoplossingen voor een werkruimte.


Natasha’s Law

Op 1 oktober 2021 is de regelgeving rondom verpakkingen voor directe verkoop, voedseletiketten veranderd. Deze nieuwe wet heeft betrekking op alle voorverpakte voedingsmiddelen en dranken voor gebruik op locatie. Op alle voorverpakte voedingsmiddelen moeten ingrediënten, allergie-, intolerantie- en voedingswaarde-informatie en productiegegevens duidelijk en voor iedereen zichtbaar worden weergegeven. Deze etiketten moeten de naam van het levensmiddel en een volledige ingrediëntenlijst voor het product bevatten, met de nadruk op de 14 door de EU gereguleerde allergene ingrediënten.  


EU-regelgeving

Het is belangrijk dat bedrijven rekening houden met de EU-regelgeving voor catering bij het zoeken naar leveranciers van eten en drank om hun automaten, micromarkten en zelfbedieningsoplossingen op te vullen. In het bijzonder moeten cateringmanagers rekening houden met deze EU-regels: 

EG 852/2004 — Cateringmanagers moeten ervoor zorgen dat alle zelfbedieningscateringoplossingen voldoen aan alle aspecten van voedselhygiëne, waaronder opslag, temperatuurbeheersing, voedselverspilling en persoonlijke hygiëne. 

EU 1169/2011 — Catering managers moeten overwegen om producten te kopen die nauwkeurig en duidelijk voedselinformatie op de verpakking weergeven, waaronder de etikettering van allergenen, voedingsinformatie, ingrediëntenlijsten en informatie over de herkomst van het product. 

GDPR-compliance — Wie geïnteresseerd is in cateringoplossingen moet controleren of de bedrijven die deze aanbieden GDPR-compliant zijn — ze beschermen zaken als klant- en personeelsgegevens. 

Bij Selecta richten we ons op verschillende sectoren, waaronder de zakelijke sector. Voor meer informatie over de producten die we aanbieden, contact opnemen

Veel Gestelde Vragen (FAQ)

Welke overwegingen met betrekking tot transport moet ik in gedachten houden voor bedrijfscatering?

Het veilig verpakken van producten is belangrijk om contaminatie en kwaliteitsverlies tijdens het transport tegen te gaan, maar dit moet ook worden afgewogen tegen de duurzaamheid van de voedselverpakking. Ook goederen die boven een bepaalde temperatuur kunnen bederven - zoals vlees en andere producten - moeten tijdens het transport in een gekoelde omgeving worden bewaard.

Wat zijn de gemiddelde dagelijkse cateringkosten per persoon?

De beste manier om een gemiddelde dagelijkse cateringkost per persoon te bepalen is om de basisprijs van een maaltijd in het bedrijf te bepalen, en dat getal vervolgens te vermenigvuldigen met het aantal mensen dat gebruik maakt van een bepaalde cateringservice. Gemiddeld liggen de dagelijkse kosten per persoon ergens tussen €5 - €15.