Onderwijs-catering-gids

Overwegingen voor studenten

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de catering van de school voldoet aan de behoeften van zowel leerlingen als personeel. Als je voedsel voor kinderen aanbiedt, moeten de producten gezond zijn en aantrekkelijk voor jongeren.

Het is belangrijk om te overwegen:

Variëteit van het voedselaanbod – lunches voor leerlingen staan centraal, maar er zijn ook automaten nodig om personeel en leerlingen te voorzien van drankjes en snacks. Voor de lunch moet een verscheidenheid aan verse, warme maaltijden worden aangeboden. 

Kosten van producten – Het is belangrijk dat cateringmanagers rekening houden met de leeftijd en economische situatie van de studenten op de school of universiteit bij het op maat maken van een cateringoplossing op maat`. 

Allergieën en dieetvoorkeuren — Of informatie duidelijk wordt weergegeven op de verpakking, hoe de verpakking helpt om consumenten te beschermen tegen allergenen en hoe tegemoet wordt gekomen aan alternatieve voorkeuren zoals veganisme, religieuze of culturele voorkeuren zijn allemaal zaken waar scholen en cateringmanagers rekening mee moeten houden bij het kiezen van een leverancier. De  

Gemak van het aangeboden voedsel — Scholen moeten overwegen hoe handig de voedseloplossingen zijn. Voorverpakte, warme of koude maaltijden zijn bijvoorbeeld handiger dan maaltijden die gekookt moeten worden in omgevingen met beperkte voorzieningen. 

Overwegingen voor de school

Type school — Of het een basisschool of middelbare school is en wat de invloed hiervan is op het aanbod. 

Kosten van de machines — Of de school de machines wil kopen, huren of leasen, exploitatiekosten etc. 

Het aanbieden van cateringoplossingen voor het personeel – thee, koffie en snacks moeten gratis worden aangeboden in personeelsruimten en kantoren. 

Makkelijk schoon te maken — Scholen moeten er rekening mee houden hoe gemakkelijk een machine schoon te maken is. Oudere machines met meer bewegende onderdelen — of machines die niet zelfreinigend zijn — zijn moeilijker schoon te maken en aan strenge hygiënenormen voor leerlingen te voldoen. 

Gemak van onderhoud — Scholen moeten rekening houden met de beschikbaarheid van onderdelen om machines te repareren, of leveranciers onderhoud of ondersteuning op afroep bieden en hoe gemakkelijk problemen kunnen worden vastgesteld en mogelijke uitvaltijd kan worden beperkt. 

Milieu/omgeving

Beoordeel de beschikbare ruimte in de school. Bij het kiezen van de plaats voor je voedseltechnologieoplossingen moet je een balans zien te vinden tussen enerzijds het afleiden van de aandacht en het innemen van te veel ruimte, en anderzijds het toegankelijk genoeg maken voor de verkoop.

  • De schoollocatie kan grondig worden bekeken om de beste plaats voor verkoopautomaten te bepalen om de verkoop te maximaliseren. 
  • Verschillende soorten automaten moeten op verschillende plaatsen staan. Een automaat met energie-/sportdrankjes moet bijvoorbeeld in een sportgebouw worden geplaatst en koffieautomaten in personeelsruimten. In grotere eetzalen of cafetaria's kan een op maat gemaakte Micro Market geschikt zijn. 
  • Als je een cateringservice aanbiedt, moet je met de school bespreken binnen welk budget je moet werken. Dit hangt af van of de school door de overheid of door particulieren wordt gefinancierd en hoeveel geld ze van de overheid en van donaties van ouders of oud-leerlingen ontvangen.  
  • Machines kunnen worden aangevuld met vers voedsel omdat studenten en personeel niet onderweg zijn en elke dag ter plaatse zullen zijn. In de eetzalen moeten de lunchopties vers, gezond, evenwichtig en gevarieerd zijn. 

Gezondheids- en veiligheidsoverwegingen

Enkele van de gezondheids- en veiligheidsproblemen die moeten worden aangepakt zijn:

 

Veilig installeren — ervoor zorgen dat alle veiligheidsprocedures worden gevolgd tijdens de installatieperiode, accreditatie van vakmensen enz. 

Veilige plaatsing van food tech oplossingen — ervoor zorgen dat ze geen brandgevaar vormen, branduitgangen blokkeren, vluchtroutes belemmeren. 

Overwegingen met betrekking tot voedselveiligheid — Welke bescherming bieden leveranciers tegen de verkoop van over datum voedsel? Sommige hebben scan- en vergrendelingssystemen die de houdbaarheidsdatum automatisch controleren. 

Hygiëne — Handontsmettingsstations en schoonmaakapparatuur stand-by om de zelfbedieningsmachines schoon te maken. 

Overwegingen met betrekking tot duurzaamheid

Duurzaamheid wordt snel een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden - winstgevendheid is niet langer de enige factor die de drijvende kracht is achter self-catering installaties.

Enkele van de duurzaamheidsopties die cateringmanagers op scholen moeten overwegen zijn:

 

Energiebesparende opties — Of het nu gaat om zelfuitschakeling, energiezuinige standen of energiezuinige machines, cateringmanagers op scholen moeten rekening houden met functies die de CO2-voetafdruk helpen beperken. 

Integreer zelfbedieningsautomaten — Verkoopautomaten — vooral moderne, zelfbedieningsautomaten — kunnen helpen de uitstoot te beperken. Moderne automaten hebben compartimentkoeling om energie te besparen en gekoelde producten te leveren die veilig en klaar voor consumptie zijn. 

Duurzame verpakking van goederen binnen — Het is van vitaal belang dat cateringmanagers nadenken over hoe ze afval kunnen verminderen, het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen en recyclebaar bestek kunnen promoten en de koolstofuitstoot kunnen verlagen. Gerenommeerde leveranciers geven prioriteit aan groene activiteiten en bieden standaard veel milieuvriendelijke functies in hun op maat gemaakte oplossingen. 

Belangrijkste producten

Het is belangrijk voor scholen om na te denken over welke oplossingen geplaatst kunnen worden om de meeste interesse te wekken en de verkoop te stimuleren.

 

For example, vending machines containing cold drinks or snacks could be available to students and staff to boost energy levels, but these should be limited to specific areas of the school such as sports buildings and leisure areas.  

Vending machines should have traditional cash options as well as contactless payments because many students may not have a card to pay with. Payment options might also need to accommodate a school’s pre-paid token system where parents top up an account and the students spend it on-site. 

Complementary office-style coffee machines would be suitable for staff rooms, improving the engagement and productivity of teachers and other staff in the school. Coffee machines should not be available to students younger than 16. 

Micro Markets moeten worden gebruikt in een caféachtige opstelling, met een verscheidenheid aan gezonde productkeuzes. Dit is een moderne oplossing die de perfecte balans vormt tussen een kantine en een verkoopautomaat, waarbij studenten zichzelf drankjes en snacks kunnen aanbieden en naadloos kunnen afrekenen. Een Micro Market moet echter nog steeds bemand zijn tijdens lesuren om studenten de mogelijkheid te geven contant te betalen.  

Gratis waterdispensers moeten regelmatig geplaatst en beschikbaar zijn om studenten gehydrateerd te houden, vooral in de buurt van sportruimtes.  

Selecta biedt een breed scala aan koffieautomaten, verkoopautomaten, slimme koelkasten, micromarkets en waterautomaten, die ideaal zijn voor het bedienen van leerlingen en personeel in een schoolomgeving. Een gids voor Selecta’s verkoopautomaten vind je hier. 

Veel gestelde vragen (FAQ's)

Zijn er beperkingen op welke voedingsmiddelen zijn toegestaan in scholen?

De overheid legt beperkingen op aan het aantal voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- en zoutgehalte dat op scholen mag worden geserveerd. Scholen mogen niet meer dan twee porties gefrituurd of met beslag bedekt voedsel per week serveren en niet meer dan twee porties met gebak per week. Scholen mogen geen extra zakjes zout verstrekken nadat het eten is gekookt en eventuele specerijen moeten beperkt blijven tot zakjes of porties van niet meer dan 10 gram.

Wat zijn de aanbevelingen voor voeding op scholen?

Schoolvoedselstandaarden zorgen ervoor dat schoollunches altijd elke dag een portie fruit en groenten, zetmeelrijk voedsel en zuivel bevatten. Op 3 of meer dagen per week moet een portie vlees/gevogelte worden aangeboden en één of meer keer per 3 weken vette vis.

Deze normen zorgen ervoor dat schoollunches altijd het volgende bevatten:
- Elke dag een of meer porties fruit en groenten
- Elke dag een of meer porties zetmeelrijk voedsel, zoals brood of pasta
- Elke dag een portie voedsel dat melk of zuivel bevat
- Een portie vlees of gevogelte op 3 of meer dagen per week
- Eén of meer keer per 3 weken vette vis