Dutch Barista Championship 2019

In de koffiewereld zie je steeds vaker kampioenschappen voorbij komen. Barista’s die het tegen elkaar opnemen om de beste kop koffie te presenteren. Afgelopen maanden heb ik meegedaan met verschillende wedstrijden om me zo voor te bereiden op de voorrondes van de Dutch Barista Championship 2019.                                

In september, tijdens Horecabeurs Gastvrij Rotterdam, heb ik meegedaan aan de Best Barista Challenge van Entree Magazine. Tijdens deze wedstrijd wordt je theoretische kennis,  snelheid en de kwaliteit van je recepten getest. Mijn kennis en skills hebben me uiteindelijk een plek in de top 5 opgeleverd. Voor mij een resultaat waar ik trots op kan zijn.

Met de Best Barista Challenge achter de rug, had ik mij ingeschreven voor de Dutch Barista Championship. Dit kampioenschap wordt georganiseerd door de SCA (Specialty Coffee Association) en vergde een extra strakke voorbereiding. Een drukke (werk)agenda maakte het niet makkelijker om te trainen. Vroege ochtenden, late avonden en weekenden stonden in het teken van trainen.

Door het mooie resultaat in Rotterdam een maand eerder, had ik veel vertrouwen gekregen in mijn skills. Nu zijn de SCA kampioenschappen echt van een ander niveau. Voor een vakjury die bestaat uit 7 voormalig kampioenen, traders en SCA-docenten moet je in 15 minuten een presentatie neerzetten waarbij je niet alleen goede koffieproducten neerzet, maar je de jury ook meeneemt door het recept wat je gekozen hebt voor je signature koffie. Je moet dus de smaak van je koffie kunnen overbrengen in je verhaal.

Tijdens mijn voorbereiding heb ik mezelf ook regelmatig afgevraagd waar ik aan begonnen was, maar tijdens het trainen wist ik waar ik het voor deed; het bijhouden van kennis en niveau. Mijn sensory skills hoog houden, presentatie technieken verbeteren en koffiekennis vergroten. Daarnaast is deelname aan een evenement zoals dit kampioenschap ook goed voor je netwerk.

Maandag 15 oktober was het dan eindelijk zover. De voorrondes van de Dutch Barista Championship gingen van start. Finalisten van deze voorronde, gaan door naar de finale op het Amsterdam Coffee Festival. Goed voorbereid stond ik om half 11 klaar om mijn presentatie te doen. Mijn presentatie liep niet zoals gepland en ik overschreed het tijdslimiet met 1,5 minuut. Door deze misstap ben ik gediskwalificeerd van verdere deelname aan de wedstrijd. Heel jammer om weken van voorbereiding in rook te zien opgaan, maar de ervaring neemt niemand mij meer af. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Groet,

Laurens