IJskoffie: Cold Brew

Echt genieten van de zomer doe je met een ijskoffie in de hand. Er zijn verschillende type ijskoffie met ieder een eigen zetmethode.
Je kunt onderscheid maken tussen soorten ijskoffie. Je hebt heet gezette koffie die vervolgens gekoeld wordt, ofwel iced koffie. En je hebt de andere optie. Koud gezette ijskoffie, ofwel Cold Brew. Over deze laatste methode leggen we je graag alles uit.

Het ontstaan van Cold Brew
Cold Brew is al grote hit in Noord-Amerika en ook in de Nederlandse horeca wordt Cold Brew steeds meer omarmt. Het komt oorspronkelijk uit Japan waar het als ‘Kyoto-style’ coffee bekend staat. Het zou geïntroduceerd zijn door de Nederlanders. Zij zouden de techniek gebruiken toen zij koffie transporteerde uit Indonesië, zodat ze het konden opwarmen op de uiteindelijke bestemming.

Het is een aantrekkelijk drankje voor de jonge generatie koffiedrinkers vanwege zijn mildere smaak in vergelijking met normale koffie. Het wordt ook gezien als een gezonde keuze, omdat het een verfrissende drank is waar geen suiker, siroop of melk aan toegevoegd hoeft te worden. Ook bevat de koffie minder zuren wat bijdraagt aan een blije tandarts!

Smaakontwikkeling
Koffie geeft zijn smaken veel sneller af bij de gebruikelijke 90 graden. Daarom breng je bij Cold Brew de koffie in filtermaling voor 12 tot 24 uur in contact met het water. Dit kan prima in een grote bak of glazen pot. Door de lage temperatuur en lange contacttijd met het water krijgt de koffie een lekker bittere smaak en bevat deze minder zuren.

Zelf Cold Brew maken
Vanuit de horeca hoor ik steeds meer behoefte naar recepten of ideeën voor een Cold Brew koffie om hun gasten iets extra’s te kunnen bieden. Daarom wil ik met jullie delen hoe je zelf een Cold Brew kunt maken.

Stap1: Weeg ongeveer 60-70 gram aan koffiebonen af per liter, maal deze grof ofwel met een filtermaling. Hoe fijner de maling, hoe sneller de extractietijd. Let op; wil je de Cold Brew met ijs serveren zorg dan dat de dosering krachtig genoeg is.
Stap 2: Doe de gemalen koffie in de pot, voeg de juiste hoeveelheid water toe en dek de pot af. Zet de pot weg op een donkere koele locatie en laat deze staan voor 6 tot 24 uur.
Stap 3: Giet de pot af over een papieren filter om zo het water van de koffie te scheiden.

Coffee Mixology: Cold Brew koffiecocktails!
Cold Brew leent zich ook uitstekend voor de lekkerste koffiecocktails. Mijn tip is: hou het simpel en overzichtelijk. Een geslaagd recept wil je natuurlijk iedere keer opnieuw kunnen maken.

Recept: Cold Brew Negroni
Een mooi recept, juist vanwege zijn eenvoud. Voeg de onderstaande ingrediënten toe in een mooi glas. Roer deze kort door en maak hem af met een sinaasappelschil.

  • IJsblokjes
  • 30 ml Campari
  • 30 ml Cold Brew
  • 30 ml Gin