Koffie inspiratie in 2019

Allereerst wil ik iedereen namens Selecta Nederland en Pelican Rouge een gelukkig en voorspoedig 2019 toewensen.

De laatste jaren is gebleken dat de koffiewereld heel dynamisch en volop in ontwikkeling is. 2019 is pas net van start gegaan maar ik verwacht weer veel nieuwe en creatieve ontwikkelingen op het gebied van koffie. Ieder jaar zijn wij samen met vele anderen bezig met het innoveren van de koffiecultuur. Wij als Selecta/Pelican Rouge leveren dan ook graag een bijdrage voor de ideale beleving van koffie. Deze keer wil ik een aantal trends voor 2019 bespreken.

Trends van 2019
Een trend die we komend jaar veel zullen zien zijn koffiecocktails. Cocktails met koffie zijn eind jaren '80 ontstaan. De inmiddels overleden barlegende Dick Bradsell kreeg van een jong fotomodel de vraag een cocktail met koffie te maken. Zij had extra energie nodig. Op dat moment is de espresso martini ontstaan en die is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest bestelde after diner drinks ter wereld.  

Wij hebben deze moderne koffiedrank en meer koffiecocktails geserveerd tijdens Gastvrij Rotterdam en BBB Maastricht en nu op de Horecava. De diversiteit met koffiecocktails is enorm, denk bijvoorbeeld aan het werken met vodka, rum en verschillende likeuren. Tijdens het Amsterdam Coffee Festival van 1 t/m 3 maart 2019 zal ik een aantal nieuwe recepten laten zien. Wees erbij!

Een aantal weken geleden was ik hoofdjurylid bij een barista kampioenschap van Vermaat Groep. Alle barista's van Vermaat Groep konden zich hier voor aanmelden. Daar ben ik in contact gekomen met een slechthorende barista. Een barista gebruikt normaalgesproken elk zintuig om zijn beste koffie te bereiden. Een dove of slechthorende creëert daardoor een achterstand, zou je zeggen. Het feit dat deze jongen meedeed aan een barista kampioenschap heeft mij geïnspireerd. Vermaat Groep heeft een project opgestart om doven en slechthorenden te gaan trainen en begeleiden tot een professioneel barista.

In 2019 gaan Selecta en Pelican Rouge weer keihard werken om jou de echte koffiebeleving te laten ervaren!

Groet,

Laurens