Hoe verzorg je een koffieplant?

Koffieplanten, tegenwoordig koop je ze eenvoudig in de winkel of online, maar hoe verzorg je ze nu eigenlijk? Kunnen de koffiebonen gebruikt worden en is het Nederlandse klimaat geschikt?  Vandaag vertellen wij je over het verzorgen van de koffieplant. Zo zorg jij straks voor je eigen koffie in huis!

Coffea Arabica

Afhankelijk van het soort plant, kan een koffieplant flink groot worden. De kleinste soorten worden gemiddeld 1 meter hoog. Een Liberica struik kan bijvoorbeeld wel 18 meter hoog worden! Een plantje kan er ruim 20 jaar over doen om te volgroeien, maar dan spreken we wel over de grote planten.

Koffieplant kweken

Een goed begin is het halve werk, dus eerst een paar tips om jouw arabica plant op de beste manier te kweken:

1. Laat de groene boon eerst 24 uur lang weken in water;

2. Plant hem vervolgens 2cm diep in de potgrond;

3. Zorg ervoor dat de plant genoeg zonlicht kan ontvangen;

4. Na een aantal maanden kan de plant omgepot worden naar een grotere pot.

Koffieplant verzorgen

Na 3 tot 4 maanden ontstaat er een klein koffieplantje. Dit is het formaat plantje wat je in de winkel kunt kopen of inmiddels al in de vensterbank hebt staan. Het plantje is op dat moment nog te klein om koffiebessen te dragen, daar moet je voorlopig nog op wachten. De bladeren die op dat moment aan de plant zitten, hebben een ronde vorm. Wordt de plant groter, dan vallen de bladeren eraf en verschijnen er spitse koffiebladeren. Na twee jaar ontstaat er koffiebloesem, mits de plant goed verzorgd is in de tussentijd. Bloesem is het belangrijkste voorteken voor koffiebessen. Vanaf dit moment duurt het ongeveer nog twee maanden voordat er koffiebessen ontstaan.

Twee emmertjes water halen

Twee emmertjes is wellicht wat veel, want een koffieplant heeft relatief weinig water nodig. Geef de plant elke 3 tot 4 dagen een scheut water, zo blijft de grond goed vochtig. Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om het plantje te bewateren.

Rode bessen

Uiteindelijk groeit de plant door en ontstaan er bessen. De bessen zijn in eerste instantie groen. Naarmate de tijd verstrijkt verandert de kleur van groen naar roodachtig. Dat kan fel rood zijn, maar ook roze en zelfs geelachtig. Deze kleuren geven ook aan dat de koffiebessen rijp zijn. Al met al is koffie een complex product om zelf te kweken, maar het is een enorm kleurrijke verschijning en zodoende een aanwinst voor in de woonkamer of op kantoor!