Groene pluim voor Selecta

Vrijdag 9 april heeft wethouder Maarten Burggraaf van de gemeente Dordrecht een Groene Pluim uitgereikt aan Jan Marck Vrijlandt en Sander de Vos, de managing directors van Selecta Nederland en Pelican Rouge Coffee Roasters.  Hiermee komt het totaal aan Groene Pluimen in heel Nederland op 24.

Volgens de accreditatiecommissie van De Groene Pluim heeft Selecta-Pelican Rouge zich onderscheiden door een hoog ambitieniveau. Zo wil men de CO2 uitstoot met 55% verminderen in 2030. En zo is er veel aandacht voor gebruikte verpakkingsmaterialen en recycleprogramma’s. Koffiebekers kunnen soort bij soort worden ingezameld om een zogenaamde monostroom te creëren. Op de koffiebekers worden de gebruikers aangemoedigd om deze meerdere malen te gebruiken. Gebruikte koffieautomaten worden ge-refurbished en weer opnieuw ingezet. De afvalstroom van gebruikte koffie is onder de aandacht en wordt ingezet als compost.

De CO2 voetafdruk wordt verkleind met diverse programma zoals een elektrisch wagenpark, zonnepanelen op het dak van de koffiebranderij, inzet van groene stroom uit de regio, het aanbrengen van ledverlichting, energiebesparingsprogramma’s, met name in automaten met slimme software. Daarnaast is Selecta betrokken bij het verbeteren van het leven van de koffieboeren. Zo is er een Selecta Coffee Fund waarbij van elke kg Pelican Rouge koffie tien cent in het fund gestort wordt. Lokaal is Pelican Rouge betrokken bij de voedselbank en bij het Kwekersgilde (onder andere het kweken van oesterzwammen op koffiedrab) en Cirkellab. Verder wordt er samengewerkt met leveranciers zoals Callebaut om op de cacao agenda verder te verduurzamen. Tot slot wordt er regelmatig een audit uitgevoerd bij leveranciers om te kijken naar mogelijkheden tot verduurzaming in de keten.

Naast duurzaamheid, dat toch vaak een wat technisch gebeuren is, wordt ook de menselijke maat niet vergeten. Zo let het bedrijf op diversiteit door een stagiaire van Avans. Diens onderzoek dient als input voor het HR-beleid. Selecta-Pelican Rouge kent daarnaast veel stagemogelijkheden en internships op alle onderwijsniveaus. Trots is het bedrijf ook op het grote aantal medewerkers met lange dienstverbanden. Oudere werknemers (50+) kunnen rekenen op speciale voorzieningen. Tot slot bestaan er initiatieven gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt middels rework en schoonmaakwerkzaamheden.

Een groene pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die goed bezig zijn met duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een complete audit door professionals in de accreditatiecommissie van de Groene Pluim. Het gaat er vooral om bedrijven te belonen en in het zonnetje te zeten die het goed doen!  Als richtsnoer gelden de Global Goals, ook wel SDG´s genoemd, van de Verenigde Naties.