Selecta introduceert CO2 koffieproject met emissievrij zeetransport via zeilschip, de Tres Hombres!

Koffie importeren uit Colombia doet onze eigen branderij, Pelican Rouge Coffee Roasters, regelmatig. Maar deze op een volledig duurzame wijze verschepen is een uitdaging. Daarom heeft Selecta een project opgestart om 5000 kilo groene bonen te transporteren via de organisatie Fairtransport met het indrukwekkende zeilschip, de Tres Hombres.

Dit prachtige schip met 15 bemanningsleden aan boord vaart zonder motor puur op wind en heeft daardoor geen uitstoot. Afgelopen week is de koffie in de boot geladen en zijn de zeilen gehesen, op naar Nederland. Deze duurzame verscheping over zee is onderdeel van een innovatief nieuw Selecta project waar wij de grenzen opzoeken op het gebied van duurzaamheid.

Wij vertellen je graag meer over het Fairtransport initiatief en het bijzonder verhaal achter Tres Hombres.

tres hombres

Koffie verschepen en het doel van de samenwerking Fairtransport

Belangrijk onderdeel in het project met transport via de Tres Hombres is een stukje bewustwording over de huidige industrie van zeetransport. Fairtransport richt zich op transport van goederendie concurreren met lokale producten of niet lokaal geproduceerd kunnen worden, zoals ook bij onze koffie het geval is. Dit nemen zij voor hun rekening in hun vaarroutes en vracht. Wij ondersteunen deze missie graag en laten onze koffie op een duurzame wijze van de Bean Belt naar de Nederlandse kust te verschepen.

Over Fairtransport - Tres Hombres

Over Fairtransport - Tres Hombres

De drie ‘hombres’ van Fairtransport. In het jaar 2000 werkten Andreas Lackner, Jorne Langelaan en Arjen van der Veen gezamenlijk op de driemaster Europa, een passagiersschip dat naar Antarctica vaart. Via deze vaarten hebben zij ervaren voor hoeveel uitstoot de cargoschepen verantwoordelijk zijn. Zo vonden zij het niet te verdedigen dat passagiersschepen niet meteen gebruikt worden voor transport van goederen. Tot wel 90 procent van al onze producten wordt via deze schepen vervoerd. Zo gebruiken de grote scheepsdiesels geen gewone diesel maar zware stookolie. Deze olie moet eerst worden opgewarmd voordat deze vloeibaar is en is wel 2.700 keer zo vervuilend dan de diesel die vrachtwagens voor transport gebruiken.

De bouw van het zeilschip

De bouw van het zeilschip

De bouw van het zeilschip
Met hun laatste spaargeld, kochten de mannen een schip van 4.500 euro. Vervolgens richtten ze een partenrederij op; ze verkochten delen van het schip aan vrienden, familie en fans. En dat bleek een goede zet. De Hombres haalden er eerst 350.000 euro en later nog eens 150.000 euro mee op. Er ontstond bovendien ook nog eens een mooi initiatief: de Fairtransport-beweging.

Het schip is gebouwd met hulp van mensen uit de hele wereld, van Alaska tot Nieuw-Zeeland. Het verhaal erachter heeft op een of andere manier zo’n aantrekkingskracht, het werkt echt als een magneet. Mensen willen daar onderdeel van zijn, ze willen helpen. En degenen die geen tijd hadden om mee te helpen aan de bouw die kochten dan een part in het schip.

De vracht en de vaarroute

De vracht en de vaarroute

De reis voor onze koffie op de Tres Hombres begon op de duurzaamste nieuwe haven van Amsterdam, de Kaap de Groene Hoop aan NDSM Werf. Kaap de Groene Hoop is een duurzame haven met twintig stedelijke raks voor ondernemers met een boeiend schip en een groene gemoedstoestand om emissievrij transport te stimuleren. Er worden windschepen worden geladen en gelost, terwijl tegelijkertijd de nautische vakmanschap, onlosmakelijk verbonden met Amsterdam, behouden blijft op drijvende werkplekken.

Vanuit daar zeilde het schip langs de kust van Portugal, West-Afrika en Caraïbisch gebied. Hier worden onder ander vaten rum meegenomen. Ook cacao is, naast onze koffie, een product wat door de Tres Hombres wordt verscheept. Eenmaal aangekomen in de haven van Santa Marta, een van de belangrijkste havens uit het prachtige Colombia stond onze koffie klaar. Deze koffie is geoogst in de gemeente Parama uit de Santander regio. Wij gaan de Tres Hombres met interesse volgen en zullen ook meer uitleggen over de koffie die wij voor onze klanten hebben uitgekozen!