Koffie vs. Thee – Het verbruik op kantoor

Nederland staat al jaren in de top 5 met de hoogste koffieconsumptie per persoon per dag. Ook drinken we ruim 3 koppen thee per dag. Maar hoeveel koffie of thee drinken we op het werk? Welke warme drank heeft op kantoor onze voorkeur?

Nederland, koffieland

Sinds 1996 was er een daling in het koffieverbruik te zien, waarbij in 2006 nog maar 2,6 kopjes koffie per dag werden gedronken. Uit nieuw onderzoek (juli 2018) van Koffie&Thee Nederland blijkt dat we toch weer meer koffie zijn gaan drinken. Volgens onderzoek wordt er nu gemiddeld 4,1 koppen koffie per dag gedronken.

De consumptie van thee blijft stabiel. Hiervan drinken we ongeveer 100 liter per persoon, per jaar. Dit komt neer op 3 koppen thee per dag.

Koffie en thee op het werk

Het onderzoek van Koffie&Thee Nederland laat zien dat er meer koffie dan thee gedronken wordt op de werkvloer. Koffie wordt op het werk veelal gedronken uit gewoonte en thee om voldoende vocht binnen te krijgen. Thee wordt hier nog wel eens verruild voor een glas water op warme dagen.

Kwaliteit van koffie en thee

De kwaliteit van koffie en thee in de horeca is de laatste jaren veel hoger geworden. Ook thuis zijn we betere koffie en thee gaan drinken. Deze trend breidt zich uit naar de werkvloer, waar medewerkers geen genoegen meer nemen met matige koffie. Op steeds meer kantoren zie je koffiemachines met verse bonen verschijnen en ook de losse thee doet zijn intrede.

Met ongeveer 4 koppen koffie, wordt er dus nog steeds meer koffie gedronken op het werk, maar ook gedurende de dag. Of je nu koffie of thee drinkt maakt eigenlijk niks uit, want zowel koffie als thee zitten in de Schijf van Vijf en kan gedronken worden om voldoende vocht binnen te krijgen op een dag. Dus waar je voorkeur ook naar uit gaat, schenk jezelf nog eens een extra kop in!