Cold Brew koffie

Het is zover. Mijn eerste blog bij Selecta. Sinds mijn aantreden als Coffee Inspirator mag ik gebruik maken van een mooie ruimte binnen Selecta, namelijk “het Senseslab”. Deze ruimte wordt al goed gebruikt voor het trainen van personeel en het branden van onze eigen koffiebonen.

Senseslab

Het Senseslab is naast een ideale trainingsruimte voor mij en mijn collega’s, ook een perfecte ruimte om te experimenteren met koffierecepten. Speciaal voor dit seizoen, heb ik al meerdere recepten geschreven om koffiecocktails te maken. De komende tijd zal ik in mijn Sense of coffee blogs gaan schrijven over seizoensgebonden koffierecepten.

World of Coffee

Om een goed recept te bedenken heb je naast het seizoen ook andere inspiratie nodig. Mijn inspiratie komt van collega Barista’s en evenementen die ik bezoek.

In juni was ik bij de World of Coffee in Amsterdam. Een plek waar de Barista wereldkampioenschappen plaatsvonden. Voor een buitenstaander zou het een aparte gewaarwording zijn om daar rond te lopen, niet alleen door de aanwezige Barista’s die strijden voor de titel ‘wereldkampioen’, maar vooral om te zien dat een product als koffie zoveel meer is dan wat wij in de ochtend drinken. World of Coffee brengt wetenschap en innovatie bij elkaar. Ik kan daar pagina’s vol over schrijven maar ik vrees dan dat ik veel lezers kwijtraak, daarom keer ik terug naar de kern van mijn blog “recepten voor seizoensgebonden koffie”.

Cold brew coffee

Tijdens mijn bezoek in Amsterdam heb ik veel inspiratie opgedaan. Het leuke van zo’n evenement is dat je veel kan proeven en testen. Dat heb ik dan ook uitgebreid gedaan en vervolgens een paar leuke recepten bedacht die thuis makkelijk uitgeprobeerd kunnen worden. Wat mij direct opviel waren de vele cold brew coffees.

Cold brew koffie wordt gezet met koud water in plaats van warm water. Daarnaast duurt het bereiden van een cold brew minimaal 8 uur (maximaal 18 uur). Het mooie van een cold brew koffie is dat je meer karakter uit de koffieboon haalt. Een cold brew koffie is heerlijk verfrissend en een goed alternatief voor frisdrank. Ook is een cold brew heel goed te combineren met alcohol!

Recept cold brew coffee

Zo maak je zelf cold brew coffee:

Benodigdheden:

 • een filter zetsysteem
 • minimaal 20 gram grof gemalen Single Origin koffie (koffie uit één regio, bv een koffieboon uit Ethiopië)
 • 100 ml gefilterd koud water (bronwater)

Doe de gemalen koffie in een cafetière of een bak. Giet het water erop en sluit de cafetière of bak af met een deksel. Druk bij een cafetière het filter niet door. Laat de koffie nu minimaal 8 uur trekken. Hierna haal je het deksel van de bak en filter de koffie door een papieren filter of druk bij een cafetière de filter langzaam naar beneden. Je hebt nu een sterk geconcentreerde koffie die uitstekend te gebruiken is in een cocktail! Hieronder vind je 2 recepten met cold brew koffie.

Recept 1: Cold Brew Espresso Martini

 • 60 ml Cold brew koffie
 • 12,5 ml Siroop (vanille)
 • 60 ml Absolut Vanilia flavoured vodka
 • 30 ml koffie likeur Kahlúa

Recept 2: Mocha Martini

 • 50 ml Cold brew koffie
 • 45 ml Smirnoff Vodka
 • 30 ml Baileys
 • 30 ml Rutte Coffee Liqueur of Kahlúa

Giet voor deze recepten alle ingrediënten in een cocktailshaker, goed schudden en overgieten in een glas.

Veel maak- en drink plezier!

Laurens da Costa